Onze werkwijze

Onze werkwijze


Stichting Villa PiP begeleidt de jongeren door middel van één-op-één begeleiding. Iedere jongere heeft zijn/haar eigen gestructureerde en gevisualiseerde dagprogramma dat aansluit bij zijn/haar zorgvraag. Dat gevarieerde dagprogramma bestaat uit zowel individuele als groepsactiviteiten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat hij/zij kan, maar voornamelijk naar wat hij/zij áánkan. Er is een balans tussen in- en ontspanningsactiviteiten. Wij geloven dat je pas ontspanning kunt ervaren als je ook inspanning levert.


Tijdens de groepsactiviteiten worden de jongeren ook één op één begeleid. We vinden het belangrijk dat de jongeren ondanks hun ernstige prikkelverwerkingsproblematiek kunnen functioneren in een kleine groep. Samen eten, sporten, zwemmen, wandelen, uitstapjes maken enz. vinden wij een essentieel onderdeel van ons activiteitenaanbod. Dit zorgt ervoor dat onze jongeren blijven deelnemen aan sociale en maatschappelijke activiteiten die zowel voor henzelf als voor hun directe betrokkenen zeer waardevol zijn.


Individuele activiteiten zijn gericht op het oefenen en onderhouden van vaardigheden. Deze hebben betrekking op:

  • Taakgericht spelen
  • ADL vaardigheden, zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijke taakjes
  • Belevingsactiviteiten, te denken aan snoezelen en muziek
  • Prikkel regulerende activiteiten, zoals bimmen, borstel- en druktherapie en massages


Het dagprogramma bevat ook ontspanningsmomenten waarbij de jongeren gekaderde vrije tijd momenten krijgen aangeboden waarbij begeleiding op afstand kan worden geboden. Activiteiten die binnen deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld: spelen op de mat, zitmomenten op de bank, schommelstoel, zitzak met speelgoed passend bij de interesse van de jongere.


Er wordt binnen Villa PiP gebruikt gemaakt van ABA, PRT, DDT begeleidingsmethoden. Echter bij iedere methode wordt bekeken op welke wijze en welke aspecten van de methode kunnen worden toegepast. Op deze manier passen we de methode aan op de individuele zorgvraag van de jongere en niet andersom, de jongere hoeft zich niet aan te passen aan de methode.


Visualisatie is een belangrijk onderdeel van de begeleiding van Villa PiP. Dagprogramma’s worden gevisualiseerd door middel van picto’s. De wijze waarop we de picto’s gebruiken is aangepast aan ieders eigen hulpvraag.



Share by: